יד מרדכי

חזרה אל הטבע, עבודת האדמה והאהבה לחומרי גלם, אפיינו את האבות המייסדים של קיבוץ יד מרדכי ומכוורת יד מרדכי - מהיום שנוסדו ועד היום.

זהו סיפור שעובר מדור לדור: זהו סיפור של מסורת, של חקלאים, של עבודת כפיים, של ידע, אבל מעל הכול - סיפור של תשוקה לטבע.

החקלאים המגדלים את חומרי הגלם המשובחים מהם מיוצרים המוצרים שלנו – אם זה בקיבוץ יד מרדכי, ברמת הגולן, במודנה שבאיטליה, בקוויבק שבקנדה או בסיציליה - נולדו אל האדמה. הם מתרגשים מהטל של הבוקר הנח בעדינות על העלים בשדות, מהרוח הקרירה המנשבת בין העצים, מזמזום כנפי הדבורים בכוורות ומהשמש הצורבת את מטעי הצ'ילי או הזית. והחיבור הזה, מורגש בכל מוצר ומוצר.

והמשימה שלנו, היא להביא את טעמי הפרחים ששזורים בדבש, העקצוץ של החומץ הבלסמי, או מתיקותם הטבעית של הקונפיטורות וסירופ המייפל האמיתי - אל המטבח והצלחת שלכם. מגוון המוצרים שלנו, עליהם תוכלו ללמוד עוד באתר שלנו, מציעים טעמים נפלאים, פתרונות לצרכים שונים במטבח, ולא פחות חשוב – הם אינם מכילים חומרים משמרים, ממתיקים מלאכותיים, או צבעי מאכל.

אז היכנסו אל האתר שלנו, הרגישו את הטבע בצלחת, וקבלו השראה, טיפים ומתכונים נפלאים שמחברים בין הטבע לצלחת – בכל ארוחה.

משפחת המוצרים
דבש ויד מרדכי זה חיבור בלתי ניתן להפרדה שנולד אי שם בשנות ה-30 כשחיילים אוסטרליים לימדו את מייסדי הקיבוץ את רזי רדיית הדבש. הדבש הוא תוצר מופלא של הטבע, בעל תכונות המקנות לו יתרון תזונתי. טעמו הנפלא, צבעו העמוק ומרקמו הסמיך, מעניקים לו ייחוד קולינרי למגוון שימושים כמו המתקה, מריחה על לחם, אפייה - וכמובן תיבול ובישול

דבש טהור מפרחי בר 650 גרם
היסטוריה
1936
ייסודה של המכוורת החקלאית
מכוורת יד מרדכי היא מחלוצות הדבש בישראל, ויצרנית מובילה של מוצרי מזון מהטבע. המכוורת החלה לפעול בשנת 1936, אז למדו מייסדי הקיבוץ את רזי הדבוראות מחיילים אוסטרלים ובריטים ששהו בארץ.
מיד עם העלייה על הקרקע - הפך ענף הדבוראות לענף העיקרי של הקיבוץ, ועד מהרה הופץ הדבש הטהור לרחבי המדינה שבדרך.
1943
מרד גטו ורשה. קיבוץ יד מרדכי מקבל את שמו הנוכחי
בשנת 1943, לאחר מרד גטו ורשה, אימץ הקיבוץ את שם מנהיג המרד, מרדכי אנליביץ', והמכוורת קיבלה את שמה "מכוורת יד מרדכי".
1948
מלחמת העצמאות. הקרב. התפתחות המכוורת
לאחר מלחמת השחרור, במהלכה התקיים הקרב המפורסם ביד מרדכי, החלה תנופת בניה והתפתחות בקיבוץ. הוקמו ענפי חקלאות חדשים, והמכוורת הצעירה החלה לבסס את מעמדה כמובילת ענף הדבש בישראל. שיטות חדשניות נלמדו, הוקם מכון רדייה מתקדם, מספר הכוורות גדל, ואומצו שיטות איכות מתקדמות לבקרה על איכות הדבש. מספר הכוורות צמח מעשרות בודדות ללמעלה מארבעת אלפים, ופעילות הדבש התרחבה למוצרי מכוורת נוספים. הבטחת המכוורת לדבש טהור ואיכותי עשתה לה כנפיים, ודבש יד מרדכי הפך לדבש הנפוץ והמוכר במדינה.
1986
בין שיווק לחקלאות
הפרדת המכוורת המשווקת מהמכוורת החקלאית.
1991
עשור הדבש
ב-1991 הוקם במכוורת מרכז הפיתוח והחדשנות, שריכז תחתיו מעבדת מחקר, לימוד ופיתוח של מוצרי דבש משובחים. במרכז נעשה שימוש בידע הרב שנצבר במכוורת ובהבנת הצרכן הישראלי, טעמו והעדפותיו. ידע זה הביא לפיתוח והשקת סדרת הדבש הזני, מוצרי מזון מלכות בדבש טהור, דבש בתוספת אגוזים ושקדים, דבש בטעמים שונים, ומוצרי מכוורת נוספים (כגון פרופוליס).
1997
מוצרי בריאות וטבע ותוספי מזון.
בשנת 1997 הושקו מוצרי בריאות טבעיים על בסיס מוצרי המכוורת.
2000
הבקבוק הלחיץ
בשנת 2000 הושק, לראשונה בישראל, בקבוק לחיץ עם פקק פטנט.
2001
חיפוש
בשנה זו יד מרדכי מחפשת אחר שותף אסטרטגי.
2003
השותפות
חברת עלית רוכשת 51% מהמכוורת. במהלך 2002, עם הצמיחה וההתרחבות, הוחלט על הכנסת שותף במכוורת - שיאפשר את המשך התפתחות החברה. כך, בינואר 2003 רכשה חברת עלית (היום שטראוס) 51% מהבעלות על מכוורת יד מרדכי, ואפשרה למכוורת להמשיך ולהתפתח לתחומי פעילות חדשים, כאשר הקיבוץ ממשיך לשמור על 49% בעלות, עם שותפות מלאה בניהול.
2004
מיתוג מחדש. ההבטחה - "חווית צריכה מהטבע". כניסה לתחום שמן הזית.
בשנת 2004, אחרי חודשים ארוכים ומרגשים של הכנות, החלה המכוורת לייצר ולשווק שמן זית מעולה. מהרגע הראשון, המסורת, הניסיון והאהבה לטבע באו לידי ביטוי בכל בקבוק. המפעל הורחב כדי להכיל את פעילות שמן הזית, והוקמה מעבדת שמן זית מתקדמת. מאז ועד היום, בכל מסיק נמסקים למעלה מעשרה זני זיתים שונים, כל אחד מהם בעל תכונות טעם וארומה אופייניות. יד מרדכי נחשבת כיום ליצרן שמן הזית האיכותי והמוביל בישראל, וממשיכה להשקיע מאמצים רבים בלימוד ובפיתוח התחום, במטרה להציע לצרכנים חוויה של שמן זית איכותי.
2005
כניסה לתחום מעדני הפרי. ביסוס המותג כמותג מטריה בעולמות הטבע
ב-2005 החלה מכוורת יד מרדכי בייצור ושיווק של קונפיטורות המבוססות על פרי בלבד, הנקראים מעדני 100% פרי. מעדני הפרי מיוצרים על ידי בישול של פרי טבעי, עם סוכר פירות בלבד, ללא סוכר לבן, תוספות טעם או תוספים אחרים. לצורך פיתוח התחום החדש נרכש ידע רב בפירות איכותיים, ונוצרו קשרים עם שותפים חדשים לדרך - מגדלי הפירות האיכותיים בישראל, ממגדלי התותים של צפון השרון ועד מגדלי השזיפים של הגליל העליון.
2013
עולם חדש של טעמים
שנה זו הייתה שנה מרגשת עבור יד מרדכי, בה נכנסו לעולם חדש של העשרה קולינרית, כשהוסיפו לסל המוצרים מוצר נוסף המשלים בצורה טבעית את קטגוריית שמני הזית ומעשיר את חוויית הבישול: חומץ הבלסמי. חומץ הבלסמי של יד מרדכי הינו בלסמי מקורי המיוצר במודנה בצפון איטליה, בדרגת איכות 3 ענבים, שהינה דרגת איכות גבוהה יותר מחומץ הבלסמי אותו ניתן למצוא בסופרמרקטים בישראל. האיכות של חומץ בלסמי יד מרדכי מתבטאת הן בהרכב המוצר והן בטעמו. חומץ בלסמי יד מרדכי מופק מחומץ יין ותירוש ענבים בלבד ללא צבעי מאכל או תוספת קרמל.
2015
הכוכבים החדשים: מיץ לימון ומיץ ליים, רטבים לבישול
שנתיים לאחר הוספת חומץ הבלסמי ממשיכה יד מרדכי להעמיק את העולמות הקולינריים, עם הוספת מיץ הלימון הטבעי, המיוצר מלימונים סיציליאניים טריים וסחוטים ומכיל 100% מיץ לימון ללא חומרים משמרים. מיץ הליים, המיוצר גם הוא באיטליה, משלים את הקטגוריה ומעשיר את מגוון הטעמים של יד מרדכי. התוספת האחרונה בשנה זו, היא סדרת הרטבים לבישול החדשים של יד מרדכי, שפותחו במיוחד עבור החיך הישראלי. השילובים המפתיעים בין פירות לבין ירקות, יוצרים ביחד טעם ומרקם מיוחד, ועשויים מחומרי גלם משובחים, ללא צבעי מאכל או חומרים משמרים.
2016
סירופ מייפל
כדי להתחיל את 2016 בצורה מתוקה, צירפה יד מרדכי לשורותיה כוכב חדש: המייפל. 100% סירופ מייפל טהור המגיע ממולדת המייפל, קנדה. סירופ המייפל מופק באופן טבעי מגזע עץ האדר ומכיל מינרלים מהטבע, ללא תוספות וללא חומרים משמרים.
2016
המעדנייה הראשונה באינטרנט
היה זה רק טבעי שנרצה לחלוק עמכם את העולמות בהם אנו חיים ופועלים, להביא את קסם הטבע שאנו חווים יומיום אל המטבח ואל שולחן המשפחה שלכם, להציג בפניכם את חומרי הגלם הטבעיים והאיכותיים בהם אנו משתמשים, שהופכים כל ארוחה לחגיגה של טעם ומרקם. לכן החלטנו להקים את המעדניה הראשונה באינטרנט – המקום שבו תוכלו להכיר צבעים, מרקמים וטעמים חדשים ולקבל השראה ורעיונות לבישול– וכל זאת בלי לצאת מהבית. אתם מוזמנים להצטרף אלינו למעדניה, לקרוא על עולמות התוכן של המוצרים שלנו, על חומרי הגלם והמוצרים שלנו, לקבל טיפים שימושיים וגם לצפות בסרטוני וידיאו קצרים שילמדו אתכם להכין מנות של שף – בכמה צעדים פשוטים.
2016
חרדל דיז'ון
בקיץ 2016 העשרנו את מיגוון המוצרים הקולינאריים שלנו בסדרת מוצרי חרדל , היישר מחבל דיז'ון שבצרפת. חרדל דיז'ון חלק, חרדל דיז'ון גרגירים וממרח חרדל עם דבש, ללא תוספת חומרים משמרים וללא צבעי מאכל.
שאלה
מדוע יש קצף על הדבש?
תשובה

זהו אוויר שנלכד בתוך הדבש בתהליכי הייצור והמזיגה. בשל צמיגותו של הדבש עולה האוויר מעלה באיטיות, ובמשך הזמן נוצר הקצף.

שאלה
הדבש בצנצנת איבד את צלילותו/ התגבש, האם הוא מקולקל?
תשובה

דבש הינו מוצר כוורת טבעי. טעמו, מרקמו וצבעו משתנים בהתאם לעונות השנה והאזור הגיאוגרפי בו הוא נוצר. דבש טהור עלול להתגבש. התגבשות הדבש הינה תהליך טבעי, ואינה מעידה על קלקול. דבשים שונים הינם בעלי נטייה שונה להתגבשות. את ההתגבשות ניתן לפתור בקלות על ידי טבילת הצנצנת/הבקבוק בכלי עם מים חמים (לא רותחים).

שאלה
מהו תקן GMP במוצרי יד מרדכי ?
תשובה

תקן GMP הינו תקן איכות מחמיר הניתן לחברות אשר הוכיחו עמידה בתנאי ייצור נאותים. התקן מנוהל על ידי ה-FDA , הרשות האמריקאית למזון ותרופות, ונחשב למחמירים שבתקני האיכות בתעשיית המזון. מכוורת יד מרדכי מוסמכת לתקן זה, כמו גם לתקן HACCP היוקרתי, ותקני איכות נוספים כגון ISO תו תקן של מכון התקנים ועוד.

שאלה
אילו דרגות איכות יש לשמן זית?
תשובה

שמן זית כתית מחולק בעולם לפי דרגות איכות. דרגות אלה נקבעות על פי ערכיו הכימיים של השמן ועל פי התכונות הסנסוריות שלו (טעם, ריח). כתית מעולה - Extra Virgin - שמן באיכות הגבוהה ביותר, בעל חמיצות בשיעור של עד 0.8%, ללא פגמים בטעמו. כתית - Virgin - שמן זית איכותי בעל שיעור חמיצות בשיעור של עד 2%. בעל פגמים חלשים בטעם.

שאלה
מהם הגורמים העיקריים המשפיעים על איכות השמן?
תשובה

הגורמים העיקריים המשפיעים על איכות השמן הם: • תנאים טופוגרפיים: כמות המשקעים, אזור הגידול • תנאי הגידול: משטר השקיה, פגיעה ע""י מזיקים • בשלות הזית • הזמן שעובר מהמסיק ועד להפקת השמן בבית הבד • תהליך ההפקה: מבית הבד ועד הבקבוק • אחסון השמן לאחר הפקתו

שאלה
האם שמן זית באמת בריא?
תשובה

שמן זית הוא מהמוצרים הטבעיים שידועים בתועלות הבריאות שלהם. ה-FDA, מנהל המזון והתרופות האמריקאי, ממליץ על צריכה של 2 כפות שמן זית ליום, במקום כל השמנים האחרים שאנחנו צורכים, כדי להפחית את הסיכון למחלות לב. שמן זית איכותי מפחית את הסיכון למחלות לב, וגם למגוון של תחלואים אחרים, בזכות הרכב חומצות השומן שלו, ובזכות הוויטמינים ונוגדי החמצון שיש בו באופן טבעי.