יד מרדכי

חזרה אל הטבע, עבודת האדמה והאהבה לחומרי גלם, אפיינו את האבות המייסדים של קיבוץ יד מרדכי ומכוורת יד מרדכי - מהיום שנוסדו הקיבוץ והמכוורת ועד היום.

כמו אז, גם עכשיו, אנחנו עדיין מוקסמים מכל אותם דברים קטנים המלווים את הפעילות שלנו: ריח הפריחה המשכר של עצי ההדר, מראה הדבורה בעודה מתענגת על הצוף, עצי הזית במסיק והגשם הראשון והמטהר השוטף את המטעים והפרדסים.

נראה כי לנצח נופתע מהשילוב הנפלא של טעמי הפרחים ששזור בדבש, העקצוץ של חומץ הבלסמי, מיץ הליים ומיץ הלימון, המרקם הנעים של שמן הזית ומתיקותם של מעדני הפרי וסירופ המייפל.

אתם מוזמנים לבקר במעדניה שלנו והכיר מקרוב את העולמות בהם אנו חיים ופועלים, את קסם הטבע שאנו חווים יומיום ומביאים אל המטבח ואל שולחן המשפחה שלכם, ולהכיר את חומרי הגלם הטבעיים והאיכותיים בהם אנו משתמשים, שהופכים כל ארוחה לחגיגה של טעם ומרקם.

משפחת המוצרים
דבש ויד מרדכי זה חיבור בלתי ניתן להפרדה שנולד אי שם בשנות ה-30 כשחיילים אוסטרליים לימדו את מייסדי הקיבוץ את רזי רדיית הדבש. הדבש הוא תוצר מופלא של הטבע, בעל תכונות המקנות לו יתרון תזונתי. טעמו הנפלא, צבעו העמוק ומרקמו הסמיך, מעניקים לו ייחוד קולינרי למגוון שימושים כמו המתקה, מריחה על לחם, אפייה - וכמובן תיבול ובישול
דבש

דבש

דבש טהור מפרחי בר
650 גרם
דבש טהור מפרחי בר
400 גרם
מזון מלכות בדבש טהור
ריכוז עדין 3%
מזון מלכות בדבש טהור
מרוכז במיוחד 5.8%
דבש טהור מפרחי בר
350 גרם
דבש טהור מפרחי בר
500 גרם
דבש טהור מפרחי בר
1 ק"ג
דש לייט
שמן זית הולך יד ביד עם האדם כבר אלפי שנים. אך אם בעבר היו לו תפקידים טקסיים והגייניים, כיום נחשב שמן הזית למלך הבלתי מעורער של המטבח - הנותן חתימת טעם ייחודית ומחבר בין חומרי הגלם השונים. שמני הזית של יד מרדכי הינם מסוג כתית מעולה והופקו בתהליך של כבישה קרה. טעמו הייחודי של כל שמן זית נוצר הודות לשילוב זני זיתים המאפשרים הרכבת בלנדים ייחודיים ואיכותיים, בהתאם להעדפות הטעם שלכם ולהנאתכם המרבית.
שמן זית

שמן זית

שמן זית כתית מעולה
עדין 1
שמן זית כתית מעולה
קלאסי 2
שמן זית כתית מעולה
חזק 3
שמן זית כתית מעולה לתיבול אישי
חזק 3
שמן זית כתית מעולה לתיבול אישי
קלאסי 2
שמן עם שום ורוזמרין
שמן זית בבקבוק מעוצב
שמן זית אדמות הנגב
אם פעם אפשרויות ההמתקה הסתכמו בסוכר לבן, סוכר חום ודבש - בשנים האחרונות הצטרף כוכב חדש למטבח - המייפל. המייפל מיוצר בקוויבק שבקנדה, מולדת המייפל, על ידי המומחים בתחום בשיתוף יד מרדכי ומופק באופן טבעי מגזע עץ האדר ומכיל מגוון מינרלים מהטבע.

סירופ מייפל טבעי
בישול פרי הינו אחת הדרכים הקדומות שגילה האדם לשימור פרי - במיוחד במקרה של פירות בעלי עונתיות קצרה, כמו שזיף. אנו מזמינים אתכם להתפנק עם מגוון מעדני הפרי והקונפיטורות המשובחות שלנו, וללמוד על ההבדלים והיתרונות של כל אחד מהם. ואם התרגלתם לאכול מעדני פרי וקונפיטורות על לחם בלבד, במעדניה שלנו תוכלו לגלות מגוון רעיונות חדשים לשימוש בהם אצלכם במטבח – ביוגורט, עם קצפת או גלידה ואפילו בבישול
קונפיטורות ומעדני פרי

קונפיטורות ומעדני פרי

מעדן תאנים
מעדן משמש
מעדן תפוז
מעדן שזיף
מעדן תות שדה
מעדן פירות יער
קונפיטורה תות שדה
קונפיטורת דובדבן
קונפיטורת משמש לייט
קונפיטורת תות שדה לייט
קונפיטורת דומדמניות-שזיף לייט
מעדן אפרסק פסיפלורה
מעדן תפוח אגס
נסענו עד איטליה כדי להביא לכם מיץ לימון המיוצר מלימונים סיציליאניים טריים וסחוטים המכיל 100% מיץ לימון ללא חומרים משמרים.

מיץ לימון טבעי
חומץ בלסמי יד מרדכי מופק מתירוש ענבים ללא צבעי מאכל (ללא קרמל), מבשיל בחביות עץ אלון ומיוצר בעיר מודנה באיטליה. חומץ בלסמי יד מרדכי הינו בדרגת איכות של 3 ענבים, ציון המעיד על טעם מתקתק והרמוני ועל צפיפות בינונית- גבוהה של החומץ. מתאים במיוחד לתיבול קרפצ'יו, דג סלמון, עוף, ירקות טריים, כמשרה לירקות אפויים ולהעשרת רטבים בשריים.
חומץ בלסמי

חומץ בלסמי

חומץ בלסמי
יד מרדכי מציעה לצרכניה מוצר נוסף להעשרת המאכלים במטבח באופן טבעי - חומץ בלסמי איכותי, טעים וכשר לתיבול והעשרת מאכלים.

החומץ הבלסמי הינו בדרגת איכות 3 ענבים, שהינה דרגת איכות גבוהה מהחומצים המוצעים בדרך כלל בסופרים.

האיכות מתבטאת הן בהרכב המוצר והן בטעמו. החומץ הבלסמי מופק מחומץ יין ותירוש ענבים בלבד וללא צבעי מאכל (קרמל) והינו חומץ מאוזן בטעמיו ומוגדר בשפה המקצועית כמתקתק והרמוני.

החומץ יושן בחביות עץ אלון ומיוצר בשיתוף עם יצרן מוביל ממודנה שבאיטליה, האזור בו מיוצר חומץ בלסמי אמיתי.
הכירו את סדרת הרטבים החדשה שלנו, שפותחה במיוחד לחיך הישראלי. מהיום חוויית הבישול שלכם עולה מדרגה, עם טעמים מדהימים שישדרגו את יכולת הבישול שלכם – הודות לשילובים מפתיעים בין פירות לירקות, היוצרים ביחד טעם ומרקם מיוחד. כל הרטבים עשויים מחומרי גלם משובחים , ללא צבעי מאכל או חומרים משמרים.

רוטב טריאקי רימון
רוטב מנגו קארי
רוטב צ'ילי שום
רוטב שזיף רימון
היסטוריה
1936
ייסודה של המכוורת החקלאית
מכוורת יד מרדכי היא מחלוצות הדבש בישראל, ויצרנית מובילה של מוצרי מזון מהטבע. המכוורת החלה לפעול בשנת 1936, אז למדו מייסדי הקיבוץ את רזי הדבוראות מחיילים אוסטרלים ובריטים ששהו בארץ.
מיד עם העלייה על הקרקע - הפך ענף הדבוראות לענף העיקרי של הקיבוץ, ועד מהרה הופץ הדבש הטהור לרחבי המדינה שבדרך.
1943
מרד גטו ורשה. קיבוץ יד מרדכי מקבל את שמו הנוכחי
בשנת 1943, לאחר מרד גטו ורשה, אימץ הקיבוץ את שם מנהיג המרד, מרדכי אנליביץ', והמכוורת קיבלה את שמה "מכוורת יד מרדכי".
1948
מלחמת העצמאות. הקרב. התפתחות המכוורת
לאחר מלחמת השחרור, במהלכה התקיים הקרב המפורסם ביד מרדכי, החלה תנופת בניה והתפתחות בקיבוץ. הוקמו ענפי חקלאות חדשים, והמכוורת הצעירה החלה לבסס את מעמדה כמובילת ענף הדבש בישראל. שיטות חדשניות נלמדו, הוקם מכון רדייה מתקדם, מספר הכוורות גדל, ואומצו שיטות איכות מתקדמות לבקרה על איכות הדבש. מספר הכוורות צמח מעשרות בודדות ללמעלה מארבעת אלפים, ופעילות הדבש התרחבה למוצרי מכוורת נוספים. הבטחת המכוורת לדבש טהור ואיכותי עשתה לה כנפיים, ודבש יד מרדכי הפך לדבש הנפוץ והמוכר במדינה.
1986
בין שיווק לחקלאות
הפרדת המכוורת המשווקת מהמכוורת החקלאית.
1991
עשור הדבש
ב-1991 הוקם במכוורת מרכז הפיתוח והחדשנות, שריכז תחתיו מעבדת מחקר, לימוד ופיתוח של מוצרי דבש משובחים. במרכז נעשה שימוש בידע הרב שנצבר במכוורת ובהבנת הצרכן הישראלי, טעמו והעדפותיו. ידע זה הביא לפיתוח והשקת סדרת הדבש הזני, מוצרי מזון מלכות בדבש טהור, דבש בתוספת אגוזים ושקדים, דבש בטעמים שונים, ומוצרי מכוורת נוספים (כגון פרופוליס).
1997
מוצרי בריאות וטבע ותוספי מזון.
בשנת 1997 הושקו מוצרי בריאות טבעיים על בסיס מוצרי המכוורת.
2000
הבקבוק הלחיץ
בשנת 2000 הושק, לראשונה בישראל, בקבוק לחיץ עם פקק פטנט.
2001
חיפוש
בשנה זו יד מרדכי מחפשת אחר שותף אסטרטגי.
2003
השותפות
חברת עלית רוכשת 51% מהמכוורת. במהלך 2002, עם הצמיחה וההתרחבות, הוחלט על הכנסת שותף במכוורת - שיאפשר את המשך התפתחות החברה. כך, בינואר 2003 רכשה חברת עלית (היום שטראוס) 51% מהבעלות על מכוורת יד מרדכי, ואפשרה למכוורת להמשיך ולהתפתח לתחומי פעילות חדשים, כאשר הקיבוץ ממשיך לשמור על 49% בעלות, עם שותפות מלאה בניהול.
2004
מיתוג מחדש. ההבטחה - "חווית צריכה מהטבע". כניסה לתחום שמן הזית.
בשנת 2004, אחרי חודשים ארוכים ומרגשים של הכנות, החלה המכוורת לייצר ולשווק שמן זית מעולה. מהרגע הראשון, המסורת, הניסיון והאהבה לטבע באו לידי ביטוי בכל בקבוק. המפעל הורחב כדי להכיל את פעילות שמן הזית, והוקמה מעבדת שמן זית מתקדמת. מאז ועד היום, בכל מסיק נמסקים למעלה מעשרה זני זיתים שונים, כל אחד מהם בעל תכונות טעם וארומה אופייניות. יד מרדכי נחשבת כיום ליצרן שמן הזית האיכותי והמוביל בישראל, וממשיכה להשקיע מאמצים רבים בלימוד ובפיתוח התחום, במטרה להציע לצרכנים חוויה של שמן זית איכותי.
2005
כניסה לתחום מעדני הפרי. ביסוס המותג כמותג מטריה בעולמות הטבע
ב-2005 החלה מכוורת יד מרדכי בייצור ושיווק של קונפיטורות המבוססות על פרי בלבד, הנקראים מעדני 100% פרי. מעדני הפרי מיוצרים על ידי בישול של פרי טבעי, עם סוכר פירות בלבד, ללא סוכר לבן, תוספות טעם או תוספים אחרים. לצורך פיתוח התחום החדש נרכש ידע רב בפירות איכותיים, ונוצרו קשרים עם שותפים חדשים לדרך - מגדלי הפירות האיכותיים בישראל, ממגדלי התותים של צפון השרון ועד מגדלי השזיפים של הגליל העליון.
2013
עולם חדש של טעמים
שנה זו הייתה שנה מרגשת עבור יד מרדכי, בה נכנסו לעולם חדש של העשרה קולינרית, כשהוסיפו לסל המוצרים מוצר נוסף המשלים בצורה טבעית את קטגוריית שמני הזית ומעשיר את חוויית הבישול: חומץ הבלסמי. חומץ הבלסמי של יד מרדכי הינו בלסמי מקורי המיוצר במודנה בצפון איטליה, בדרגת איכות 3 ענבים, שהינה דרגת איכות גבוהה יותר מחומץ הבלסמי אותו ניתן למצוא בסופרמרקטים בישראל. האיכות של חומץ בלסמי יד מרדכי מתבטאת הן בהרכב המוצר והן בטעמו. חומץ בלסמי יד מרדכי מופק מחומץ יין ותירוש ענבים בלבד ללא צבעי מאכל או תוספת קרמל.
2015
הכוכבים החדשים: מיץ לימון ומיץ ליים, רטבים לבישול
שנתיים לאחר הוספת חומץ הבלסמי ממשיכה יד מרדכי להעמיק את העולמות הקולינריים, עם הוספת מיץ הלימון הטבעי, המיוצר מלימונים סיציליאניים טריים וסחוטים ומכיל 100% מיץ לימון ללא חומרים משמרים. מיץ הליים, המיוצר גם הוא באיטליה, משלים את הקטגוריה ומעשיר את מגוון הטעמים של יד מרדכי. התוספת האחרונה בשנה זו, היא סדרת הרטבים לבישול החדשים של יד מרדכי, שפותחו במיוחד עבור החיך הישראלי. השילובים המפתיעים בין פירות לבין ירקות, יוצרים ביחד טעם ומרקם מיוחד, ועשויים מחומרי גלם משובחים, ללא צבעי מאכל או חומרים משמרים.
2016
סירופ מייפל
כדי להתחיל את 2016 בצורה מתוקה, צירפה יד מרדכי לשורותיה כוכב חדש: המייפל. 100% סירופ מייפל טהור המגיע ממולדת המייפל, קנדה. סירופ המייפל מופק באופן טבעי מגזע עץ האדר ומכיל מינרלים מהטבע, ללא תוספות וללא חומרים משמרים.
2016
המעדנייה הראשונה באינטרנט
היה זה רק טבעי שנרצה לחלוק עמכם את העולמות בהם אנו חיים ופועלים, להביא את קסם הטבע שאנו חווים יומיום אל המטבח ואל שולחן המשפחה שלכם, להציג בפניכם את חומרי הגלם הטבעיים והאיכותיים בהם אנו משתמשים, שהופכים כל ארוחה לחגיגה של טעם ומרקם. לכן החלטנו להקים את המעדניה הראשונה באינטרנט – המקום שבו תוכלו להכיר צבעים, מרקמים וטעמים חדשים ולקבל השראה ורעיונות לבישול– וכל זאת בלי לצאת מהבית. אתם מוזמנים להצטרף אלינו למעדניה, לקרוא על עולמות התוכן של המוצרים שלנו, על חומרי הגלם והמוצרים שלנו, לקבל טיפים שימושיים וגם לצפות בסרטוני וידיאו קצרים שילמדו אתכם להכין מנות של שף – בכמה צעדים פשוטים.

שאלות ותשובות

שאלה
הדבש בצנצנת איבד את צלילותו/ התגבש, האם הוא מקולקל?
תשובה

דבש הינו מוצר כוורת טבעי. טעמו, מרקמו וצבעו משתנים בהתאם לעונות השנה והאזור הגיאוגרפי בו הוא נוצר. דבש טהור עלול להתגבש. התגבשות הדבש הינהתהליך טבעי, ואינה מעידה על קלקול. דבשים שונים הינם בעלי נטייה שונה להתגבשות.


את ההתגבשות ניתן לפתור בקלות על ידי טבילת הצנצנת/הבקבוק בכלי עם מים חמים (לא רותחים).

שאלה
על מה מעיד צבעו של הדבש?
תשובה

גוון הדבש אינו מעיד על איכותו, אלא על מקור הצוף ממנו נוצר. הדבש הוא מוצר טבעי, וככזה הוא מושפע מגורמים שונים: בראש ובראשונה משתנה גוון הדבש בהתאם למקור שלו.


דבש טהור מפרחי הדרים למשל, הוא בהיר, ודבש טהור מפרחי אבוקדו, כהה.

שאלה
האם דבש יכול להתקלקל?
תשובה

כאשר דבש נשמר בכלי אטום ובמקום מוצל, איכותו נשמרת לאורך שנים רבות.


בחפירות ארכיאולוגיות בפירמידות שבמצרים נמצא דבש שטמנו שם הפרעונים ועדיין היה ראוי למאכל. עם זאת, כדאי לדעת שבתנאי אחסנה לא תקינים, עשוי הדבש לספוח לחות מהאוויר ולהתקלקל.

שאלה
מה זה כבישה קרה?
תשובה

כבישה הינה תהליך מכני בו מופרד השמן משאר חלקי הזית, ללא התערבות כימית וללא הוספת חומרים.


כבישה קרה הוא השם שבו נהוג לקרוא לתהליך ההפקה של שמן זית כתית או כתית מעולה: תהליך שבו מופק השמן מהזיתים, ללא התערבות כימית ובלי תוספות בתהליך, בטמפרטורה שאינה עולה על 35 מעלות, שכן טמפרטורה גבוהה מפחיתה את הסגולות הטבעיות והבריאות של השמן.

שאלה
אילו דרגות איכות יש לשמן זית?
תשובה

שמן זית כתית מחולק בעולם לפי דרגות איכות. דרגות אלה נקבעות על פי ערכיו הכימיים של השמן ועל פי התכונות הסנסוריות שלו (טעם, ריח).


כתית מעולה - Extra Virgin - שמן באיכות הגבוהה ביותר, בעל חמיצות בשיעור של עד 0.8%, ללא פגמים בטעמו.


כתית - Virgin - שמן זית איכותי בעל שיעור חמיצות בשיעור של עד 2%. בעל פגמים חלשים בטעם.

שאלה
מה זה שמן זית כתית מעולה?
תשובה

"כתית מעולה" זו דרגת איכות בשמן זית.


שמן זית שמופק בכבישה קרה, ללא התערבות כימית וללא תוספות, יכול להיקרא כתית או כתית מעולה.


אם החמיצות שלו נמוכה מ %0.8 ואין פגמים בטעמו, אז השמן נקרא כתית מעולה.


אם החמיצות היא בין 0.8% ל-2% ויש פגמים חלשים בטעמו, אז השמן נקרא כתית.

שאלה
מה מייצגים אחוזי החמיצות?
תשובה

אחוזי החמיצות הם מדד לאיכות שמן הזית, שמתאר את אחוז חומצות השומן החופשיות בשמן.


כיוון שמדובר במוצר טבעי, אז ככל שאחוזי החמיצות נמוכים יותר - אנחנו נוהגים לומר שהשמן איכותי יותר.


החמיצות בשמן זית כתית מעולה היא עד 0.8%.

שאלה
מה קובע את הטעם של שמן הזית?
תשובה

שמן זית הוא מוצר טבעי, ומה שמשפיע על טעמו הוא בעיקר סוג הזיתים ותהליך ההפקה.


ככל שתהליך ההפקה איכותי ומקצועי יותר - נקבל שמן זית איכותי יותר.


זני הזיתים שבהם משתמשים ומידת בשלותם, משפיעים מאד גם הם, ולכן אנחנו מקפידים להשתמש בזנים איכותיים במיוחד, ומקפידים לטעום ולהרגיש איזה זנים משתלבים לטעמים הכי טובים.


ביד מרדכי יש צוות טועמים מקצועי שטועם ומוודא ששמן הזית שלנו גם איכותי וגם טעים.

שאלה
מהם הגורמים העיקריים המשפיעים על איכות השמן?
תשובה
הגורמים העיקריים המשפיעים על איכות השמן הם:
• תנאים טופוגרפיים: כמות המשקעים, אזור הגידול
• תנאי הגידול: משטר השקיה, פגיעה ע"י מזיקים
• בשלות הזית
• הזמן שעובר מהמסיק ועד להפקת השמן בבית הבד
• תהליך ההפקה: מבית הבד ועד הבקבוק
• אחסון השמן לאחר הפקתו
שאלה
האם צבע שמן הזית מעיד על איכותו?
תשובה

הצבע של שמן הזית לא מעיד על איכות השמן.


צבע השמן מושפע בעיקר ממועד המסיק ומזן הזית. זית ירוק בתחילת המסיק יניב שמן זית ירוק כהה יותר, וזית כהה בסוף המסיק יניב שמן זית ירוק בהיר יותר.


לידיעה: אין זיתים ירוקים וזיתים שחורים – זה אותו הזית רק יותר בשל, ממש כמו עגבנייה.לכן, חשוב לקנות שמן זית ממישהו שסומכים עליו, ולא להתרשם רק ממראה עיניים שעלול להטעות ולבלבל.

שאלה
באילו זני זיתים משתמשים ביד מרדכי ?
תשובה

מגדלי הזיתים שאנו עובדים עמם מוסקים מספר זנים עיקריים של זיתים, כדוגמת ברנע, סורי, קורטינה, פיקואל, קורנייקי, אסקל, ארבקינה, לצ'ינו, פישולין, אוחיבלנקה, קורניקברה, מנזלינו, נבאלי, פרונטויו ועוד.


המגוון הרחב והשילוב הייחודי בין הזנים מאפשרים לנו להרכיב עבור צרכנינו בלנד איכותי, עשיר ובעל עוצמת טעם לפי העדפתו – עדין, קלאסי או חזק.

שאלה
מאיפה הזיתים שלכם?
תשובה

אנו עושים מאמצים רבים על מנת לבסס את המוצרים שלנו על שמן הזית הישראלי. עצי הזית שלנו גדלים בכל רחבי הארץ – מהנגב, שפלת יהודה והרי ירושלים, עד עמק יזרעאל, גליל עליון ורמת הגולן. על מנת להמשיך ולייצר לאורך כל השנה את הטעם היחודי שמאפיין את השמן שלנו, אנו מוסיפים זנים מיוחדים נוספים כגון אוחיבלנקה, קורניקברה ופורונטויו הגדלים בספרד ויוון. 

שאלה
האם אפשר להשתמש בשמן זית גם לטיגון ובישול?
תשובה

שמן זית משמש מזה אלפי שנים כמרכיב מרכזי במטבחים רבים, במגוון רחב של תרבויות - בעיקר באזור הים התיכון.


שמן זית הוא מוצר טבעי וההרכב שלו נהדר לא רק לתיבול אלא גם לבישול וטיגון.


מומלץ להשתמש בשמן זית איכותי לתיבול ולהכנת רטבים, וגם לבישול ולטיגון קל של לביבות, חביתות וכיוצא באלה.

שאלה
האם שמן זית באמת בריא?
תשובה

שמן זית הוא מהמוצרים הטבעיים שידועים בתועלות הבריאות שלהם. ה-FDA, מנהל המזון והתרופות האמריקאי, ממליץ על צריכה של 2 כפות שמן זית ליום, במקום כל השמנים האחרים שאנחנו צורכים, כדי להפחית את הסיכון למחלות לב.


שמן זית איכותי מפחית את הסיכון למחלות לב, וגם למגוון של תחלואים אחרים, בזכות הרכב חומצות השומן שלו, ובזכות הוויטמינים ונוגדי החמצון שיש בו באופן טבעי.

שאלה
האם ניתן לבדוק איכות שמן זית בבדיקה ביתית?
תשובה

האגדה האורבנית שניתן לבדוק איכות שמן בכך שמניחים את שמן הזית במקרר אינה נכונה! לא ניתן לבדוק איכות שמן זית בצורה כזו. הנטייה להתגבשות או אי-התגבשות של שמן זית נובעת, בין היתר, מזן הזית ממנו הופק.בדיקות לקביעת איכות שמן זית הינן בדיקות מורכבות, והדרך היחידה לבדוק טוהר של שמן זית הינה במעבדות המוסמכות לכך.